Test

fredag 6 maj 2022

Författarbesök

I samarbete med Lindängenbiblioteket har skolans sjuor träffat författarna Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson. Författarna berättade om den romska kulturen och musiken samt boken 5768 visningar på YouTube. Alla elever fick boken i gåva av Lindängenbiblioteket. Det tackar vi för och några klasser är igång med läsningen. 

5768 visningar på YouTube.
Vargkatten förlag.
5768 visningar på YouTube handlar om Rosita som tillhör resandefolket och vi får följa hennes vardagsliv, vänskapsrelationer och motgångar. Rositas stora dröm är att bli sångerska och världskänd. Hon vill stå på stora scener och visa alla som varit taskiga mot henne att hon minsann lyckades. Men hur ska drömmen bli sann när hon helst vill märkas så lite som möjligt i skolan? Och hur ska hon ta sig över alla hinder på vägen till berömmelse?

När Rosita av en händelse börjar repa med klasskompisarna Lena och Nattie får hon äntligen sjunga. Hon slår dem med häpnad och innan hon vet ordet av är tjejerna anmälda till ortens talangjakt. Kanske är drömmen om att få sjunga inför publik inte omöjlig, ändå.

Rositas berättelse flätas samman med resandefolkets kultur och det talas en del svensk romani. Detta ger  berättelsen autenticitet och levandegör karaktärerna. Jag tyckte mycket om 5768 visningar på YouTube och jag hoppas såklart att eleverna gör detsamma.


9 Liv. Vargkatten förlag.
9 Liv är den gripande fortsättningen och berättelsen fokuserar nu mer på Rosita och hennes familj. Framför allt skildras omgivningens syn på romer och hur rädslan för att göra fel genomsyrar Rositas vardag. Rositas artistdrömmar fortsätter och det ser riktigt lysande ut för henne.