Test

torsdag 11 februari 2021

Tonårsböcker med humor, allvar, kärlek och livet i stort

Den senaste tiden har jag fokuserat på att läsa ungdomsböcker. Det finns mycket att välja på och allt hinner jag tyvärr inte med. Den här gången har jag valt att läsa författare jag tycker om och ämnen som är aktuella. 

Först ut är tre giganter när det kommer till ungdomslitteratur: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. De har skrivit flertalet ungdomsböcker på varsitt håll, men har nu slagit sig ihop och skrivit boken Fula tjejer. En berättelse som är högst aktuell. Den handlar om näthat, oväntad vänskap och mod. 

Fula tjejer är namnet på ett instagramkonto som plötsligt börjar spridas på en högstadieskola. På kontot publiceras bilder på skolans tjejer. Bilder som inte är särskilt smickrande. Till en början tror alla att det bara är mindre populära tjejer som drabbas. Men det visar sig snart att så inte är fallet. Någon på skolan går runt och smygfotograferar helt random och ingen vet vem som står på tur. Till slut får tre tjejer i samma klass nog och bestämmer sig för att göra allt för att avslöja personen bakom instakontot. 

Boken Fula tjejer är såklart svår att lägga ifrån sig, då man bara vill veta vem den skyldige är. Berättelsen känns väldigt up to date med skildringen av sociala medier och dess baksida samt skolmiljön där attityd, utseende och gruppbildningar styr. Och eftersom det är tre etablerade ungdomsförfattare som står bakom berättelsen har de såklart koll och därför blir det också väldigt, väldigt bra. Glädjande är att två uppföljare är på gång: Jobbiga tjejer och Svaga tjejer.


En stark nolla av Sara Lövestam är också en berättelse där Instagram spelar en stor roll. Texas, som lever en ganska undanskymd tillvaro i skolan, skapar ett instagramkonto under falsk identitet. Detta gör han för att komma i kontakt med André som går i samma klass. André som Texas tittar på i smyg, som han vill veta mer om, men aldrig skulle våga prata med. 

Texas skapar däremot inte bara ett falskt konto, utan kapar någon annans identitet. En totalt främmande identitet, som är allt Texas inte är; snygg, tjej och någon med ett socialt liv. Det som till en början är en oskyldig lek med identiteter, blir snart på fullaste allvar. För vilka är egentligen personerna Texas kommer i kontakt med på Instagram? Är de vad de utger sig för att vara?

En stark nolla handlar om kärlek, vänskap och att i slutänden våga vara den man är. Sara Lövestams språk är vackert och poetiskt. Jag gillar verkligen dialogen mellan tonåringarna, den känns trovärdig och verklighetsförankrad.


En bok jag sett fram emot att läsa är Lycka är för losers av Wibke Brueggeman. Både titeln och omslaget har gjort mig nyfiken. Jag har också hört av flera att det ska vara en rolig berättelse. Skratt och humor har i alla fall jag längtat efter den senaste tiden. Och ja, Lycka är för losers är galet rolig. 

Huvudpersonen Phoebe är inte den trevligaste personen, men hon är smart och ärlig. Hon är inte särskilt förtjust i andra människor, förutom några få utvalda, och kärlek är inte hennes grej. När Phoebes mamma ska arbeta utomlands i sex månader måste hon bo hos mammans vännina. Under detta halvår kommer Phoebes liv att ändras på flera sätt. Hon träffar människor hon faktiskt tycker om, gör saker utanför sin comfortzone och drabbas, mot alla odds, av kärlek.

Det som gör Lycka är för losers till en underbart rolig läsupplevelse är alla dråpliga händelser och det träffsäkra språket. I allt det roliga dyker dock vardagsbekymmer, sorg och stora livsfrågor upp.

Andra böcker som tar upp ämnen om kärlek, hbtq, tonårstid, identitet och kulturskillnader är:

Jag händer jämt av Emma Rävås, Stanna lite längre av Bali Rai och Den riktiga solen av Peimaneh Mollazehi.