Test

torsdag 28 december 2017

En sagolik berättelse om att lura döden

Då har jag äntligen läst Frida Nilssons Det tunna svärdet. Jag har varit totalt uppslukad av boken och huvudpersonen Sasjas strapatsrika resa genom Dödens rike för att hämta hem sin sjuka mamma. Berättelsen är på över 500 sidor och innehåller allt som en fantastisk saga ska. Spänning, mystik, sorg, en värld som är annorlunda, sagolika figurer och kampen mellan gott och ont.

En kväll pratar Sasja med sin mycket sjuka mamma Semilla om döden. Han sitter vid hennes säng och undrar hur det är när man dör. Mamman svarar att man reser till Dödens rike och väl där förvandlas man till någonting nytt. Semilla vet att hon inte har lång tid kvar att leva och är beredd att resa. Det hon inte är redo för är att lämna Sasja och pappan för alltid och hon undrar om det kanske finns ett sätt att överlista döden. Sasja är övertygad om att det måste gå att överlista döden, frågan är bara hur?

När natten kommer då mamman förs bort till Dödens rike bestämmer sig Sasja för att följa efter. Och det är nu äventyret börjar. För att komma fram till Dödens hus måste han resa genom tre länder där olika faror hotar. På vägen får han vänner som vill hjälpa honom, men också ovänner som inte vill ha en levande i de dödas land. Hur ska Sasja överlista Döden? Kommer han att träffa sin mamma igen och i vilken gestalt?

Med detaljrika miljöer, häpnadsväckande karaktärer, blodiga strider och barn som visar mod när det ser som mörkast ut har Frida Nilsson skapat en fantastisk saga. Jag tänker på Alice i Underlandet, Trollkarlen från Oz och berättelsen om Narnia när jag läser. Det tunna svärdet är i samma anda och jag är övertygad om att många barn kommer att älska Frida Nilssons sagolika berättelse.