Test

måndag 22 januari 2018

Fyra böcker som väcker tankar

För tjugofem år sedan kom boken Den utvalde av Lois Lowry ut. Det är en framtidsroman som skildrar en perfekt värld utan fattigdom, brottslighet och krig. Sjukdomar är ett minne blott och det råder en strikt familjepolitik. Känslor existerar nästan inte och när barnen fyller 12 år tilldelas de sina kommande yrken.

Huvudpersonen Jonas utses till den nya minnesbevararen och är den som ska bära minnen från tidigare generationer vidare. Minnen som handlar om krig, sjukdomar och miljökatastrofer. Allt det som inte finns i Jonas värld längre. Men ett perfekt samhälle kräver sina offer och Jonas inser snart att hemska saker sker under den perfekta ytan. Den utvalde är en bok som kan läsas än idag och den väcker många tankar.




I den efterföljande, Blå tråd, möter vi ett helt annat samhälle. Här lämnas de sjuka och svaga åt sitt öde och stämningen är brutal. I denna värld lever Kira som är född med ett deformerat ben. När mamman dör måste hon klara sig själv och kämpa för att överleva. Tack vare sin förmåga att väva fantastiska broderier, som siar om framtiden, tar de styrande i landet henne under sitt beskydd. Precis som i Den utvalde sker hemska saker under ytan och Kira är den som upptäcker sanningen.

I den tredje delen, Budbäraren, får vi följa föräldralösa Matt. Han bor i en fredlig by som är en tillflyktsort för sjuka, svaga och förföljda. Runt byn ligger en tät skog som bara Matt vågar sig igenom. Matt är därför den som går med bud och ärenden till samhällen som ligger bortom skogen. När stämningen i byn blir alltmer ogästvänlig, och det talas om att bygga en mur mot omvärlden, måste Matt göra en sista resa genom skogen. Budbäraren gavs ut 2004, men är kusligt aktuell idag.

Sonen är den avslutande delen i serien och nu knyts historien samman. Vi är inledningsvis tillbaka i en perfekt värld, där Claire föder en son som tas ifrån henne. Hon kan inte sluta tänka på sonen och beslutar sig för att hitta honom, till vilket pris som helst. I sitt sökande efter sonen möter hon huvudkaraktärerna från tidigare böcker och deras livsöden vävs ihop. Vi får också återuppleva de brutala miljöerna.

Det är verkligen spännande att ta del av Lois Lowrys utopiska och dystopiska samhällen. Jag tycker hon lyckas binda samman berättelsen bra till slut. För att lättare hålla reda på karaktärerna och sambandet mellan dem bör man läsa alla delar i direkt följd. Böckerna lämpar sig bäst för årskurs 9 och det behövs lite läsvana.