Test

fredag 26 januari 2018

När en kyss förändrar allt

Tänk dig att vara 17 år och inte minnas vad du gjorde för några timmar sedan. De enda minnen du har är från tiden innan du fyllde 10 år. För att klara din vardag måste du skriva upp allt på lappar eller på dina armar. När du känner dig extra förvirrad plockar du fram den svarta skrivboken som innehåller berättelsen om ditt liv och varför du lider av minnesförlust. Denna bok är din livlina och måste alltid finnas nära till hands. Så ser livet ut för Flora Banks som bor med sina föräldrar i Cornwall, England.

Floras mamma är, av förklarliga skäl, överbeskyddande och släpper sällan dottern ur sikte. Den som ser till att Flora inte isoleras totalt är barndomsvännen Paige. Paige som alltid ställer upp och är den som ska ta hand om Flora när föräldrarna plötsligt måste åka till Paris. Men så kysser Flora någon och allting ändras. För första gången minns hon. Hon minns kyssen, hon minns killen och hon måste bara träffa honom igen.

Boken Flora Banks förlorade minne av Emily Barr är en annorlunda historia och författaren själv beskriver den som en thriller. Och ja, bitvis är det riktigt spännande. Men det är först i bokens andra del spänningen stiger. Fram tills dess är det lite för mycket upprepningar av händelser och uttryck. Det är såklart ett medvetet stildrag, men tyvärr blir det lite tjatigt. Det gäller därför att inte ge upp, för sista halvan av boken är riktigt bra. Jag gillar att författaren byter miljö till arktiska Svalbard, där Floras letande efter killen hon kysste tar sin början.