Test

fredag 18 januari 2019

Läsveckor och boktips

Dagarna bara flyger iväg och jag hinner inte med så mycket bokbloggande för tillfället. Men läsning blir det såklart ändå. Både för egen del och med elever på lågstadiet. I tre veckor framåt står läsgrupper på schemat och jag träffar ett gäng duktiga läsare dagligen.

Eleverna i trean har fastnat för Mårten Melins böcker om häxan Vera. Och det förstår jag. Böckerna innehåller spänning, humor och lite kärlek. En härlig blandning som lockar till läsning och roliga diskussioner. Även eleverna i ettan läser Mårten Melin. Den nya serien Monsterdeckarna är spännande och lagom utmanande för dem som kommit en bit i sin läsning. Bilderna av Jimmy Wallin bara sprakar av färger och detaljer. Monsterdeckarna är böcker där text och bild är lika viktiga för händelseförloppet. Ett perfekt samspel, som både eleverna och jag gillar.




Mårten Melin är verkligen produktiv och gav ut flera nya böcker för yngre barn under 2018. Även för mellanåldern och tonåringar har han skrivit nytt. Bland annat Den nya mobilen som Mario i åttan har läst. Så här skriver Mario om boken:

Sara har fått sin första mobil. Hon har lovat sin mamma att ha den i sin väska tills hon kommer hem. På vägen från skolan, vid ett övergångsställe, får hon ett sms. Sara vet inte om hon ska ta fram mobilen eller inte, men hon tänker att det kan vara något viktigt så hon tar upp den från väskan. Det är ett sms från hennes kompis Leja, som har skickat en länk på en låt på Youtube. I samma stund tappar hon mobilen på stora vägen och en bil kör över den. Nu kommer mamma att bli jättearg.

Sara står och gråter över sin trasiga mobil när hon hör någon som kommer fram till henne och säger:  - Kära nån! När Sara vänder upp blicken ser hon mannen som körde över hennes mobil.

Jag tycker boken var bra för den visar hur lätt det är att göra misstag. Och att man nästan alltid lär sig någonting av sina misstag. Jag rekommenderar verkligen boken för alla skolbarn, även för dom yngre.

Mårten Melin har också skrivit Bodils nya frisyr och Serum. Båda finns att låna i skolbiblioteket.