Test

onsdag 13 februari 2019

Böcker om kärlek

Alla hjärtans dag närmar sig och jag har samlat ihop några böcker om kärlek. Det är lättlästa berättelser om den första kärleken, oväntad kärlek och modig kärlek. Flera av böckerna är alldeles nya och fortsättningar på serier.

Johanna Nilssons böcker om Eli och Amy handlar om nyfunnen vänskap med någon som är ens raka motsats. En vänskap mellan två tonåringar, som blir allt starkare och gränsar till kärlek. Men Eli får inte bli kär i Amy. Det har han lovat henne. Ett löfte som inte är lätt att hålla när Amy är den coolaste och bästa människa han någonsin har träffat. Hon är den första som får Eli att känna sig fin och göra saker han egentligen inte vågar.

Jag är alltid nyfiken på Johanna Nilssons böcker och jag tycker oftast om dem. Hennes skildringar av tonåringar som upplever någon form av utanförskap känns äkta och gripande. Jag tror att många unga läsare kan känna igen sig i berättelsen om Eli och Amy. Det finns två delar i serien; När Eli mötte Amy och Eli hjärta Amy låter som en sång. Jag hoppas verkligen på en tredje del.

Mårten Melin har också skrivit nytt om kärlek, Du har en chans och Det har hänt en sak. Det är två ganska olika kärlekshistorier. Du har en chans är en fortsättning på Ska vi ses?, som kom ut för några år sedan. Boken handlar om Maria som blir störtkär i en tjej under en tågresa. Det här är en fin berättelse om den första kärleken och hur livet kan överraska en ibland. Att det oväntade kan inträffa och leda till någonting nytt och spännande.


Det har hänt en sak är en ny del i serien om tonårskillen Max. Du måste inte ha läst de föregående för att hänga med i historien. Max är tillsammans med den fyra år äldre Danni. Hon är också bästa kompis med Max syster. Deras förhållande är inte alldeles självklart och de håller det hemligt för familj och vänner. Men nu har de varit tillsammans ett tag och Max vill inte smyga med kärleken längre. För honom spelar det ingen roll att Danni är äldre.

Historien om Max och Danni är rak och ärlig. Det handlar om kärlek på ett djupare plan och att hålla fast vid den oavsett vad omgivningen tycker. Att vara modig och följa sina känslor. Jag tycker om att Mårten Melin skriver så öppet och realistiskt om kärlek. Hans kärleksböcker brukar locka unga läsare och jag misstänker att det beror på att han skriver om ett ämne som många i en viss ålder funderar ganska mycket på.


Mer att läsa om kärlek: