Test

söndag 6 maj 2018

Efterlängtade uppföljare

Tredje delen i Camilla Lagerqvists serie Blodsvänner har kommit ut och den är precis så bra som jag hoppats på. Vännerna Disa, Albin och Ville är tillbaka för att lösa ännu ett fall och som i föregående böcker står rasbiologiska idéer i fokus. Bokens titel är Bortförda och vi kastas rakt in i handlingen. I ett försök att rädda den epilepsisjuka flickan Edit från att opereras hamnar Disa i klorna på den otäcke Mickel Falsum. Hon förs till Rasbiologiska institutet och måste genomgå den undersökning hon länge har fasat för.

Som straff för att Disa och vännerna försökte hjälpa Edit att rymma från sjukhuset måste de arbeta på en gård där det händer märkliga saker. Gårdens nya föreståndarinna verkar spela ett dubbelspel, nyfödda barn försvinner spårlöst och Mickel Falsum gör ett oväntat besök som sätter skräck i Disa. Ja, Bortförda är ruggigt spännande och att Camilla Lagerqvist väver in 1930-talets Sverige och rådande idéer gör den än mer läsvärd.



Böckerna om flickan Dunne och hennes vardag brukar jag rekommendera som högläsning för de yngsta eleverna. Serien är skriven av Rose Lagercrantz och den nya boken heter Lycklig den som Dunne får. Böckerna om Dunne är vardagsberättelser utifrån barnets perspektiv och det är underbart att ta del av denna värld.

Dunnes liv kantas av sorg, besvikelser och motgångar, men också av många lyckliga ögonblick. Lyckligast är hon när hon får vara tillsammans med bästa kompisen Ella Frida. Ella Frida som har flyttat till en annan stad, men alltid finns i Dunnes tankar.

När Dunne tillbringar sportlovet hos mormor och morfar kommer hon plötsligt ihåg att det är Ella Fridas födelsedag. Dunne måste såklart ge bästa vännen en present, oavsett hur långt bort hon bor. När det visar sig att ingen kan följa med Dunne till Ella Frida får hon för första gången göra en resa på egen hand. En resa som inte blir som hon tänkt sig.