Test

tisdag 22 maj 2018

Var dig själv!

Nytt boktips från Mario i 7C. Han har läst den tänkvärda berättelsen Den jag är av Lesley Choyce och skriver så här:

Simon har det jobbigt hemma med föräldrar som alltid bråkar. Han har det även jobbigt i skolan för att ett gäng som vet en hemlighet om hans pappa mobbar honom. För att klara av dagarna tar Simon piller. En dag blir Simon så arg att han springer från skolan. Han träffar en tjej som han blir kompis med. Dom börjar umgås och Simon blir kär i henne. Tjejen som Simon blir kär i heter Gabriella, men hon vill bli kallad för Gabbe. Gabbe är ingen vanlig tjej, hon är lite annorlunda.

En dag hittar Gabbe ett brev med dödshot i sitt skåp. Nästa gång får hon en låda som en kille kastade från en bil. I den ligger en docka med ett rakblad i halsen. Simon och Gabbe går till polisstationen. Gabbe vill inte blanda in Simon i detta, så hon slutar umgås med honom. Simon ger sig inte utan han vill fortsätta jakten efter personen som hotar Gabbe. Simon börjar fundera på om han ska sluta med piller för att kunna hjälpa Gabbe.

Boken är lärorik, spännande och lättläst. Jag tycker boken berättar att alla inte har det så lätt hemma och i skolan. När man är barn tror man att piller hjälper för att orka med alla problem, men piller förstör kroppen och de löser inga problem. Istället ska man prata om sina problem med en vän eller föräldrar. Man kan söka hjälp av skolan, socialen eller polisen. Det som boken berättar mest är att alla har rätt att se annorlunda ut.

Jag rekommenderar boken till lite äldre elever. Speciellt för dom som har problem hemma och i skolan, och dom som känner sig ensamma.