Test

onsdag 19 december 2018

Böcker för stora och små

Jag har plockat fram fler julböcker för er som inte kan få nog av jul. Än finns det några kvar att låna över lovet. Snöstorm och kanelhjärtan är en samling korta julberättelser, i vilka vi får följa några ungdomar dagen före julafton. Av olika anledningar befinner de sig på samma ort i ett vintrigt Dalarna. Genom en rad händelser korsas deras vägar och innan dagen är slut har ungdomarna upplevt kärlek, magi, sorg och en tragedi. Boken passar för högstadiet.


Julen kommer till Mumindalen är en fin bilderbok efter Tove Janssons berättelse Granen. Mumintrollen blir väckta ur sin vintersömn av någon som påstår att Julen är på väg. Vem den här Julen är har Muminfamiljen ingen aning om. Men de förstår att det är mycket som måste ordnas innan Julen anländer. Och bråttom verkar det vara, eftersom alla stressar hit och dit. Det här är en vacker bilderbok att läsa tillsammans, både för redan Muminfrälsta och för nya läsare.

Märtas stalljul är en ny del i hästserien Hästar. Märta älskar hästar och hon tillbringar nästan all ledig tid i stallet. Det är Luciadagen och ridskolan Märta rider på ska ha ett luciatåg med hästar. Hon tycker det är spännande, men också lite nervöst. Vilken häst ska hon rida på? Kommer hästarna att kunna gå i ett fint led? Tänk om hon får den vildaste hästen? Märtas stalljul är en mysig och rolig bok att läsa själv. En bok för alla hästbitna.

Gillar du humor och vill skratta rekommenderar jag den senaste delen i Hotell Gyllene Knorren - Den försvunna julgrisen. Familjen Rantanen är i högform och det är lätt att skratta åt deras tokigheter. Men det finns en del allvar också när Pyret, familjens minigris, riskerar att hamna på julbordet. Den som ser allvaret i situationen är Ingo, som gör allt för att rädda sin kompis. Kommer han att lyckas?


Böckerna om Sune behöver ingen närmare presentation. Den populära Sunes jul har kommit i nyutgåva och författarna har skrivit tre nya kapitel. Boken handlar om dagarna fram till jul, en oändlig väntan om du frågar Sune. Men det finns en del roliga saker att göra i väntan på julafton. Och eftersom det är en Sunebok är det roligt, knasigt och skrattframkallande. Ett måste för alla Sune-fan.