Test

måndag 17 december 2018

Julstämning

Julledigheten närmar sig och för er som längtar efter julstämning blir det idag några boktips med jultema. Jag har läst Matt Haigs stämningsfulla böcker Jakten på Julen, Julen är räddad och Jultomten och Jag. Böckerna innehåller det mesta som hör julen till och är kryddade med massor av spännande magi.

I den första boken får vi ta del av den "sanna" berättelsen om Jultomten. Historien tar sin början i Finland, där 11-årige Nikolas bor med sin pappa Joel. De lever ett fattigt liv mitt ute i skogen. En dag beger sig pappan tillsammans med en grupp män ut på en expedition. De ska försöka hitta alvernas rike, Alvhem. Pappa Joel lovar att vara tillbaka efter några månader. Men tiden går och ingen pappa kommer tillbaka. Till slut bestämmer sig Nikolas för att ta reda på vad som har hänt och beger sig ut på en spännande och farofylld resa.

Jakten på Julen är en härlig saga som verkligen lyckas skildra julens magi. En magi som delvis gått förlorad idag, men som författaren Matt Haig gör oss påmind om och återupplivar.



I den andra boken, Julen är räddad, får vi följa 10-åriga Amelia som bor med sin sjuka mor i London. Julafton närmar sig och Amelia har en enda önskan - att Jultomten gör hennes mamma frisk igen. I Alvhem, där tomten numera bor, är förberedelserna inför årets stora dag i full gång. Allt flyter på bra och Jultomten påbörjar årets julklappsutdelning. När han svävar över London med sina renar börjar släden plötsligt tappa höjd. Till sin stora fasa upptäcker han att lågan i Hoppets Barometer nästan har slocknat. Något står inte riktigt rätt till.

Julen är räddad dyker självaste Charles Dickens upp och det är lite Dickens-stämning över berättelsen. Ett dystert London, föräldralösa barn, fattigdom och elaka vuxna. Matt Haig väver dock återigen in julens magi och tar oss med till alvernas rike, där allt är möjligt, bara du hoppas tillräckligt mycket.

Jultomten och Jag är den tredje, och avslutande, delen i Matt Haigs julsaga. Amelia, som var huvudkaraktär i den förra boken, har nu flyttat till Alvhem och bor med Jultomten. Hon borde vara glad över att ha lämnat sitt hårda liv i London, men så är det inte. Amelia har svårt att passa in i alvernas magiska värld. Och allteftersom dagarna går förlorar hon hoppet. Några av alverna börjar också vända sig emot henne. Hon är en främling och kanske till och med en farlig sådan. Illasinnade krafter börjar sprida rykten, som får katastrofala följder. 
Böckerna om Jultomten, Alvhem och julens magi överraskade mig. Jag hade inga större förväntningar innan jag började läsa, men blev ganska tagen av berättelsen. Författaren väver ihop flera trådar och skapar en julsaga att drömma sig bort i, och reflektera över, när julafton snart står för dörren.