Test

onsdag 5 december 2018

Färgglad vardag och sagolik magi

När jag läser Becky Albertallis ungdomsroman Fördelen med olycklig kärlek kan jag inte låta bli att associera till en färgglad smällkaramell. Omslaget är förvisso härligt gult och rött, men det är bokens huvudperson, 17-åriga Molly, som ger mig bilden av en färgglad person. Hon har sin egen klädstil, gillar att pyssla och är en fena på att dekorera, både i butiken där hon jobbar och på fester. Dessutom lever hon i en härlig familj som skiljer sig från normen.

Molly borde egentligen vara ganska nöjd, men så är det inte. För är man 17 år och har varit förälskad tjugosex gånger, men ändå inte kysst en enda kille, är det väl något fel? Inte blir det bättre av att alla runtomkring är kära och verkar ha lyckliga förhållanden. Och det må vara så att Molly inte följer strömmen när det gäller stil och smak, men hennes självförtroende är långt ifrån på topp. Mollys förutsättningar för att inleda ett förhållande är, enligt henne själv, varken lätta eller självklara. Det spelar ingen roll hur snygg hon är. Tjocka tjejer spelar nämligen i en liga för sig. Eller?

Fördelen med olycklig kärlek är en underhållande och träffsäker bladvändare. Mollys liv är lite som en berg- och dalbana. Det är mycket känslor i omlopp. Känslor som inte går att styra över när familjebanden sätts på prov och när den riktiga kärleken drabbar Molly till slut.


En helt annan berättelse är Hjärtlös av Marissa Meyer. Den här boken är ett måste för alla er som läst Alice i Underlandet och vill återvända till Underlandets fantastiska sagovärld. Hjärtlös är historien om den unga Catherine, vars stora dröm är att öppna ett konditori. Hennes föräldrar, markisen och markisinnan av Stensköldpaddsviken, har dock helt andra planer för henne. De hoppas på att dottern ska gifta sig med Kung Hjärter. Föräldrarnas förhoppningar är på väg att infrias när det visar sig att kungen uppvaktar Catherine. Och allt hade kanske gått som en dans och sagan hade fått ett lyckligt slut om inte kungens nya hovnarr uppträtt på balen och i sista stund räddat Catherine från kungens frieri.

Hjärtlös är en fantastisk saga och kan du din Alice i Underlandet kommer du att känna igen dig. Kaninen, Hattmakaren, Sköldpaddan och Knektarna är några av alla välkända figurer som dyker upp. Men Marissa Meyer berättar en helt annan saga som utspelar sig i Underlandet. Den om hur Catherine inte lyckas undgå sitt öde. Vägen dit är ett äventyr som får mig i sitt grepp. Det är en kärlekshistoria mellan en narr och en flicka av högre rang, som är dömd att misslyckas. Och även om jag vet hur sagan slutar hoppas jag under läsningens gång ändå på ett lyckligt slut.


Läs också Alice i Underlandet av Lewis Carroll med Robert Ingpens vackra illustrationer. Ett oförglömligt äventyr som än idag inspirerar till nya sagor för unga läsare.