Test

tisdag 12 september 2017

Källkritik för de yngre eleverna

Källkritik är ett ämne som jag brukar börja med redan i årskurs 1. Jag försöker hålla det väldigt enkelt och inte lägga för stor vikt vid svåra källkritiska ord. En bilderbok som fungerar utmärkt för källkritik i de lägre klasserna är Mamma Mu läser av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Det finns många saker i boken som kan tas upp till diskussion. Till exempel Nobelpriset, klorofyll och kons fyra magar. Men den viktigaste frågan i boken är: Varför blir mjölken vit fast kon äter grönt gräs? Svaret finns inte i boken, utan blir en uppgift för eleverna att ta reda på. Hur och var kan vi hitta fakta om detta, och vilka källor kan vi lita på är några frågor man kan ställa.


Eleverna i årskurs 4 har kommit lite längre med källkritik och idag repeterade vi svåra ord och olika typer av källor. De flesta hade riktigt bra koll. I fyrorna använder vi serien BAMSE - världens starkaste björn och berättelsen om Bamse och den mörka skogen. Den är skriven speciellt för att användas i samband med källkritik.
Frågor vi diskuterar är: Vad är ett rykte? Hur vet man att det går att lita på en källa? Hur kan du ta reda på om något är sant? Avslutningsvis ska eleverna skapa en egen serie med titeln Vad är sant?