Test

tisdag 5 september 2017

Rysare

Författaren Lena Ollmark är mästare på att skriva spännande rysare. Hon är inte rädd för att skriva om död, blod och otäcka händelser, oavsett vilken ålder hon vänder sig till. Oftast är det barn som på ett eller annat sätt råkar ut för ganska otäcka saker. I serien Firnbarnen utspelar sig den första boken Inmurade mestadels på en skola, där hantverkare under renoveringen av skolan hittar ett igenmurat rum med flera barnskelett. Tre elever på skolan bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt barnen.







Ollmarks nya bok Lägret handlar om Hanna som bestämmer sig för att åka på konfirmationsläger. Hon är egentligen inte särskilt intresserad av kristendom, utan åker mest dit för att kompisen Emil ska vara med på lägret. Hon lockas också av att musik och gitarrspelande står på schemat. Hanna är inte särskilt duktig på att spela gitarr, men hoppas att hon ska få lära sig mer.

Hanna inser snart att hon inte alls hör hemma på konfirmationslägret. Hon känner sig utanför och kan inte delta i de religiösa diskussionerna. Hon förstår inte heller varför Emil nonchalerar henne totalt. Det är som om de inte känner varandra.

Den enda som bryr sig om Hanna är ungdomsledaren Amanda. En kväll berättar Amanda en historia som utspelade sig på lägret för hundra år sedan. En ung kvinna bodde då på gården och blev besatt av djävulen. Följden blev att kvinnan dödade prästen och flera andra personer. Denna historia skrämmer såklart ungdomarna och ingen kan sluta tänka på den.

På lägret blir Hanna kompis med Jonatan. Han ifrågasätter alltid det som diskuteras på lektionerna och Hanna undrar varför han egentligen är på lägret, då han inte verkar vara särskilt troende. En natt kommer Jonatan ut från skogen, blodig och sönderriven. Den enda som ser honom är Hanna och hon blir skräckslagen. Vad som hänt får hon inte reda på, eftersom Jonatan skickas hem nästa dag. Någonting finns ute i skogen, frågan är vad?