Test

fredag 29 september 2017

Deckartema i årskurs 2

För precis tio år sedan var dåvarande tvåor på Lindeborgsskolan med i projektet LÄS! Vi var en grupp bibliotekarier från tre stadsdelar i Malmö som spånade fram hur vi skulle kunna arbeta med barnen på ett roligt sätt. Vi bestämde oss för att göra en skrivstafett mellan alla 25 klasser som var med i projektet. Satsningen kallades Deckarstafetten och resultatet blev boken Konrads och Milous hemliga uppdrag. Författaren Mårten Sandén skrev det första kapitlet och resterande 26 kapitel skrev eleverna. Alla illustrationer i boken är ritade av eleverna.



Under sommarlovet funderade jag på om det inte skulle vara kul med en deckarstafett igen, men i mindre format och med tvåorna och treorna på skolan. Jag hoppas verkligen vi kan få till någon form av skrivstafett mellan klasserna, som utmynnar i en tryckt bok och ett författarbesök.


Nu har jag iallafall inlett ett deckartema i tvåorna och idag började vi läsa LasseMajas sommarlovsbok av Martin Widmark. Jag tycker boken är bra att använda om man vill jobba med deckare. Berättelsen om den ledsna apan Sylvester, som försvinner hela tiden, är lagom lång och det finns många saker att diskutera under läsningens gång. I boken finns också bra uppgifter att arbeta med. Idag fick eleverna testa sitt minne och svara på frågor om berättelsen.

Martin Widmark har förresten kommit ut med en ny LasseMaja, Slottsmysteriet. Och gillar man LasseMaja blir man inte besviken. Det är precis så lagom spännande och roligt som LasseMaja-deckarna brukar vara.


















Widmark skriver också böckerna om monsteragenten Nelly Rapp och även i denna serie har det kommit en ny del, Nelly Rapp och gastarna i skolan. Nelly Rapp-böckerna är rysare för de yngsta barnen och det är alltid lika spännande att följa med Nelly och hennes hund London på jakt efter alla möjliga monster.