Test

torsdag 17 augusti 2017

Högläsning

Så här i början av terminen frågar lärarna efter högläsningsböcker. Högläsning är uppskattat av eleverna och är något som kan göras långt upp i åldrarna. På högstadiet är högläsning varvat med att läsa själv ett bra sätt att få med sig alla.

Idag har jag valt ut några böcker som passar för låg- och mellanstadiet.

Frida Nilsson är en författare som aldrig gör mig besviken. Hon har skrivit flera böcker och innan höstterminen startade läste jag Ishavspirater.


Syskonen Siri och Miki bor på en ö med sin pappa. Nästan varje kväll berättar Siri historien om piratkaptenen Vithuvud för sin syster. Det sägs att Vithuvud är den kallaste människan som finns och att han fångar barn som ska arbeta i hans diamantgruva. Att hamna i gruvan är det värsta som kan hända ett barn.

När syskonen en dag ror till ön Järnäpplet för att plocka bär händer det som inte får hända. Lillasystern Miki rövas bort av fyra män och Siri förstår snart att det är Vithuvud som tagit henne. Hon bestämmer sig för att göra något som ingen annan gjort förut. Hon tänker rädda sin syster. Nu börjar en strapatsrik resa med faror bakom varje isberg, märkliga havsvarelser och otäcka pirater.

Ishavspirater fångar läsaren från första sidan. Det är en gripande och spännande historia som utspelar sig i en bister och ruggig övärld. Miljöerna Siri kommer till på sin jakt efter systern är så bra beskrivna att man riktigt känner, och ser framför sig, vilken obehaglig och tuff värld hon måste ta sig fram i.

Fler böcker av Frida Nilsson