Test

lördag 10 februari 2018

När vardagen blir för svår

Slottet av is är en bok jag rekommenderar som högläsning för mellanstadiet. Den är skriven av Janina Kastevik och det är hennes debutbok. Jag tycker att hon har lyckats riktigt bra med sin första bok för unga. Det är en fantasyberättelse som tar sin början i vardagen hos systrarna Minna och Lo. Deras pappa är en lynnig person och vissa dagar måste barnen akta sig för honom. Sådana dagar får han utbrott för minsta lilla, slår näven i bordet, spänner ögonen i den som gjort något fel och smällen hänger i luften.

Just en sådan dag, när pappan är på dåligt humör, råkar Lo spilla ut ett glas mjölk. Det blir knäpptyst runt bordet och precis när pappan tar sats räddar Minna sin lillasyster genom att ta på sig skulden. För att komma undan pappan flyr Minna ut till hissen och trycker på en hissknapp hon inte sett förut. Hissen rör sig skakigt neråt och framme i källaren förflyttas Minna till en annan värld. Hon kommer till landet Undrien där Härskaren styr med järnhand och ingen glädje finns. En dag om året måste invånarna också skicka ett barn till Härskaren. Men enligt sägnerna ska det komma ett barn från ett främmande land och befria Undrien från Härskarens skräckvälde. Flera tecken tyder på att Minna är det barnet, men har hon modet som krävs för att möta ondskan?

Jag tycker det finns många saker att diskutera med elever om boken används som högläsning. Till exempel relationen mellan syskonen, vad kan man göra när vardagen känns jobbig och vem är Härskaren i berättelsen? Det kan också vara intressant att jämföra de två världarna berättelsen utspelar sig i.