Test

fredag 23 februari 2018

Historiska berättelser

Det är smått fantastiskt och lite omtumlande att ta del av Camilla Lagerqvists historiska berättelser. Flera av hennes böcker är tidsskildringar som öppnar upp ögonen för händelser vi inte får glömma. Hon skriver bland annat om 1930-talets Sverige och rådande rasbiologi, Sverige under andra världskriget, tuberkulossjuka och spetälskesjuka.

Lagerqvists berättelser är ofta inspirerade av verkligheten och det är antagligen därför de berör mig så starkt. Karaktärerna och handlingen i böckerna är förvisso fiktiva, men alla tidstypiska detaljer och miljöer skildras så noggrant och genomtänkt att det känns äkta. Jag vill verkligen slå ett slag för Camilla Lagerqvists böcker, de skildrar epoker som kan kännas långt borta, men är viktiga att belysa än idag.

Serien Svarta rosorna handlar om vännerna Maj, Hilde och Ben som bor i Värmland nära den norska gränsen. Andra världskriget pågår för fullt i Europa och ungdomarna har på olika sätt drabbats av kriget. I och med detta startar de motståndsgruppen Svarta rosorna. De bestämmer sig för att kämpa mot nazisterna som finns på andra sidan gränsen, i Norge. Det finns fyra böcker i serien; Uppdraget, Isbarnen, Förrädarna och Dödsdömda. I varje bok står ungdomarna inför ett nytt uppdrag. En judisk familj måste räddas undan nazisterna, en norsk fiskeby som hotas att ödeläggas måste varnas och Bens försvunne pappa måste hittas.




Den nya serien Blodsvänner utspelar sig på 1930-talet i trakterna kring Uppsala. När Barnavårdsnämnden bestämmer att alla barn som är av resandefolket ska omhändertas tvingas tolvåriga Disa flytta till ett barnhem. Hennes morfar gör allt för att få tillbaka Disa, men han får inget gehör hos myndigheterna. Disa längtar till dagarna då morfar hälsar på och varje gång hoppas hon få följa med honom ut på vägarna igen. När morfar en dag inte dyker upp och försvinner måste hon ta reda på vad som hänt. Hon får hjälp av vännerna Albin och Ville och det visar sig snart att spåren leder till Statens institut för rasbiologi. Ett ställe där det händer obehagliga saker.

Den första delen i serien heter Försvunnen och den andra Vittnet. Båda böckerna är spännande och ungdomarna hamnar ofta i direkt livsfara. Vittnet inleds med ett mord på öppen gata och har kopplingar till Albins döde pappa. En person som återkommer i båda böckerna är den obehaglige Mikkel Falsum. En riktig skurk med onda avsikter. En tredje del, Bortförda, kommer i mars och jag ser fram emot fortsättningen.

I Den vita döden får vi följa tuberkulossjuka Julia. Hon är bara tretton år och har skickats till ett sanatorium för att bli frisk. Men utsikterna för att tillfriskna är mörka och nästan dagligen dör unga människor i Julias närhet. Det är 1930-tal och något botemedel för tuberkulos finns inte. Julias vardag består av mycket vila, rikligt med mat och återkommande läkarkontroller. Hon ser ingen framtid och tror nog minst av allt på kärleken. Så en dag kommer den unge Luca och allt förändras.

Spetälskesjukhuset utspelar sig i nutid och är en spännande spökhistoria. Det är sommarlov och Elly är hos sin farmor i Hälsingland. Av ren nyfikenhet, och för att utmana sig själv, går Elly en kväll till det gamla spetälskesjukhuset, som numera är ett hem för psykiskt sjuka. Eftersom de boende på hemmet är bortresta väntar hon sig inte att träffa någon. Och mycket riktigt är dörren låst, men när Elly är på väg nerför trappan känner hon att dörren öppnas och att någon stirrar på henne. Det hon ser får henne att fly för livet.

Cirkusflickan är en bok jag tycker väldigt mycket om. Det är en händelserik och färgstark berättelse om den unga Ellens liv på en cirkus. En kall vinterkväll får cirkusdirektörskan Madame Zenitha syn på Ellen när hon balanserar på en bropelare i hamnen. Madame Zenitha slås av häpnad över Ellens skicklighet och ser en blivande artist i henne. Madame kan inte släppa tanken på Ellen och en dag dyker hon upp hemma hos familjen. Med ett erbjudande som hon tror att mamman är intresserad av kliver hon in i köket. Men det går inte som Madame tänkt sig och hon lämnar hemmet utan framgång. Och allt hade nog fortsatt som vanligt för Ellen om det inte varit för olyckan några dagar senare. Olyckan som får till följd att mamman till slut säljer Ellen till cirkusen.

Endast sex år gammal kastas Ellen in i en ny värld och en vardag med hårda träningspass, svåra cirkuskonster och ett kringflackande liv. Åren går och minnet av mamman bleknar alltmer. Nya vänskaper uppstår, spännande resor väntar och den hårda träningen ger resultat till slut. Ellen blir cirkusens nya stjärna med sina halsbrytande övningar och konster på hästryggen.