Test

torsdag 25 oktober 2018

2 x Camilla Lagerqvist

Jag har skrivit det förut, men måste göra det igen. Camilla Lagerqvists historiska romaner är så bra. Hon lyckas gång på gång fängsla mig med sina karaktärer i olika historiska epoker. Det är välskrivet och jag får alltid känslan av att hon är påläst och kunnig om den tid hon skildrar. I flera av sina böcker redogör hon dessutom för vilka verkliga händelser som ligger till grund för det hon skrivit.

I den nya boken När kastanjer spricker framgår det inte huruvida berättelsen bygger på verkliga händelser, och det spelar, för min del, ingen roll. Det är likväl en spännande och läsvärd historia om vanartiga flickor i Sverige på 1940-talet, som skickats till en isolerad ö i Mälaren. Med vanartiga flickor menas flickor som på något sätt var besvärliga och därför skulle uppfostras på speciella hem. Dessa flickor kunde vara vanvårdade, utnyttjade eller ha svårt att tygla sitt humör.

I När kastanjer spricker får vi följa femtonåriga Majken som efter en tuff uppväxt på barnhem och i olika fosterhem slutligen kommer till ett hem för vanartiga flickor. Rektorn för hemmet är sträng och använder sig av hårda bestraffningsmetoder om man inte följer reglerna. Det råder även konflikter mellan flickorna och det dröjer inte länge förrän Majken hamnar i bråk. Detta får konsekvenser för Majken och hon bestämmer sig för att rymma. Något som inte är lätt då hemmet ligger på en avlägsen ö.

Majken lider av ångestattacker och hemska mardrömmar. Men vad är det egentligen som händer i drömmarna? Det enda Majken vet är att hon i drömmen skriker efter sin mamma och att det rinner blod över henne. Vad har hon varit med om? Vad hände egentligen med hennes föräldrar? Varför minns hon ingenting från sin barndom? När kastanjer spricker är en spännande bok och svår att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa. Det är så många frågor man vill få svar på.

Camilla Lagerqvist har också skrivit rysaren Mordön. En perfekt bok att läsa själv eller ännu bättre tillsammans med någon mörka höstkvällar. Med rätt inlevelse från den som läser högt kan den här berättelsen nog skapa kalla kårar hos lyssnaren. Spänningen i boken stegras från sida till sida och i fokus står ett brutalt mord på en ung kvinna. Ett mord som begicks långt innan bokens huvudpersoner Elin och Karzan var födda och som aldrig har klarats upp.

Tolvåriga Elin ska tillbringa sommarlovet hos sin mormor och morfar på landet. Här lär hon känna grannpojken Karzan, som berättar för henne om det hemska mordet på en ö ute i havet. Det sägs att den unga kvinnan som hittades död låg i en stor blodfläck i familjens hus, en blodfläck som finns kvar än idag. Vad som egentligen hände i huset är det ingen som vet eftersom kvinnans man och lilla barn försvann spårlöst. Elin blir nyfiken på blodfläcken och tillsammans med Karzan tar hon sig ut till ön och det övergivna huset. Och det är nu som den här berättelsen blir som mest spännande. Ungdomarna upptäcker snart att de inte är ensamma på ön. Där finns någon som har onda avsikter.