Test

torsdag 18 oktober 2018

Att komma till ett nytt land

Mario i åttan fortsätter att läsa spännande och viktiga böcker. Idag recenserar han två böcker som handlar om hur det är att komma till ett nytt land. Det kan vara svårt att veta vilka normer som gäller i det nya landet när man kommer från ett land med helt andra regler. Marios två boktips är berättelser om pojkar som på egen hand tvingats fly från sina hemländer. De kommer till Sverige där mycket är annorlunda mot vad det är i deras hemländer. Detta ställer till en del problem för pojkarna. Böckerna Mario har läst är Nadir och ingen annan av Pär Sahlin och Konserten av Christina Wahldén. Två mycket bra boktips, tycker jag.



Nadir är från Syrien och bor tillsammans med sina bästa kompisar Ali och Said. Dom är som bröder. Nadir gillar att simma. I Syrien simmade han tre gånger i veckan. Här i Sverige går han i skolan för att lära sig svenska. Ibland går han till simhallen med sina kompisar Ali och Said.


En dag när dom var där räddade Nadir en liten flicka som höll på att drunkna. Flickans pappa blev arg på Nadir för han såg inte vad som hände med hans dotter. Nadir känner sig rädd och vill aldrig komma tillbaka till simhallen. Badvakten som såg vad som hände kommer fram till honom och frågar Nadir om han vill börja i deras simklubb. Nadir bestämmer sig för att börja simma. Snart upptäcker han att där finns några killar och en tjej som han känner igen från sin skola. Tjejen heter Linn. Hon är sur på Nadir för någonting som har hänt i skolan, men nu ska dom simma tillsammans.

Jag tycker att boken var bra för att den beskriver lite om hur det är att komma till ett annat land. Vilka problem och missförstånd man kan få i ett nytt land, men också vilka möjligheter man har i det nya landet. Jag rekommenderar boken till mellan- och högstadiet.


Salar, Armin och Didar ska på konsert. Där ser dom tjejer med korta kjolar och linne. När dom ser såna lättklädda tjejer tror dom, speciellt Armin, att dom vill fresta killar. I deras hemland går ingen tjej klädd så. Dom går aldrig ut ensamma utan en man bredvid sig.

När musiken börjar och alla tjejer dansar börjar Armin, Didar och Salar att dansa. Helt plötsligt ser Salar att Didar och Armin tar på tjejernas kroppar. Salar tycker inte det är okej. Hans farfar har lärt honom att tjejer är lika mycket värda som killar och man måste ha respekt mot dom. Helt plötsligt ligger Armin på marken med ett stort blåmärke runt ögat. Salar tror att dom kommer att lära sig en läxa nu om hur det fungerar i Sverige.

För min del var ämnet i boken inte något nytt. Jag tycker att man ska respektera flickor oavsett vad de har för kläder på sig. Men för några nyinflyttade elever från andra länder som har kommit till Sverige är den lärorik. Jag rekommenderar boken för högstadiet.