Test

onsdag 14 november 2018

Skrämmande, kusligt och ondskefullt

Jag tror faktiskt att mitt val av böcker påverkas av vilken årstid det är. Den senaste tiden har jag nämligen läst flera mörka och skrämmande berättelser. Alltifrån spök- och skräckhistorier till mörka vardagsskildringar. Det är som om böcker med någon form av mystik, spänning eller tragik förstärks när vintermörkret gör sitt intåg. Allting blir på något sätt kusligare, läskigare och sorgligare.

När jag pratar om skräck och rysare i klasserna är det alltid någon som tycker att man inte kan bli skrämd av en läskig bok. Det kan jag till viss del hålla med om. Det är ju lite svårare att få till den där skrika och hoppa till i soffan effekten, som en skräckfilm kan, i en bok. Men en bok kan vara nog så läskig. Det handlar mer om att hamna i en viss sinnesstämning. Skapa sina egna bilder av läskiga varelser, bita på naglarna när mördaren inväntar sitt offer eller rysa till när något oväntat händer på nästa sida. Oavsett om du blir skrämd eller inte har jag valt ut några böcker som i alla fall jag tycker är spännande och kusliga.
 
Det finns många bra svenska författare som skriver skräck och rysare för unga. Katarina Genar, Ingelin Angerborn, Kristina Ohlsson, Lena Ollmark, Magnus Nordin och Niklas Krog, för att nämna några. De flesta av dessa har under hösten kommit ut med nya böcker och finns att låna i biblioteket. Så, komsi komsi! Böcker om spöken, monster och ondska bara väntar på er i skolbiblioteket.

I serien Mystiska skolan av Katarina Genar är den nya Spöket i dimman en lagom ryslig historia för er som inte vill ha det för läskigt. Den här boken är verkligen som gjord för att läsas gråmulna novemberdagar. I berättelsen ligger dimman tät, gula löv yr runt på marken och allting är lite spöklikt. Precis som det kan vara i november.

Just en grå och dimmig skoldag sitter Greta och funderar på vad de har pratat om på lektionen. Försjunken i sina tankar tittar hon ut genom fönstret, när hon plötsligt vaknar till av något som rör sig på skolgården. I dimman ser hon en skugga som rör sig. Men lika snabbt som skuggan dyker upp, lika snabbt försvinner den. Inbillade hon sig bara eller var det verkligen någon på den ödsliga skolgården? Och varför ser flickan på det gamla fotografiet, som hänger på väggen i skolans korridor, så ledsen ut? Ja, det händer alltid något spännande och mystiskt på Gretas skola. Och det är kanske inte så konstigt när man går på en skola som är hundra år gammal.


Kristina Ohlssons skräckböcker som utspelar sig i den hemsökta byn Eldsala är ett måste. Den tredje delen, Mumiens gåta, har kommit och den är lika spännande som föregående delar. Ni som har läst de två första böckerna, Zombiefeber och Varulvens hemlighet, vet att det inte är några småläskiga spöken huvudpersonen Herbert möter. Nej, här handlar det om hänsynslösa varelser som inte tvekar att döda det som kommer i deras väg.

Mumiens gåta inleds med att Eldsala drabbas av ett slukhål och en oförklarlig stank. Herbert och kompisen Sally blir nyfikna på slukhålet och går dit för att titta på det. De upptäcker snart att det döljer sig en underjordisk källare i hålet och att allt inte står rätt till. Vid slukhålet varnas de nämligen av en skrikande kvinna för ett monster. Men innan ungdomarna hinner få reda på vad hon menar för monster faller kvinnan ihop medvetslös. Och hon är inte den enda i Eldsala som plötsligt tappar medvetandet och insjuknar. Allt fler människor i byn hamnar plötsligt i koma.

Mumiens gåta är ruskigt spännande och lider du av spindelskräck måste jag utfärda en varning. Det förekommer många spindlar i berättelsen. Stora, luddiga och på ställen du minst av allt vill ha dem. Den här skräckberättelsen fick mig verkligen att rysa och jag sträckläste den, precis som de två andra böckerna.


Nästa bok jag tycker ni ska läsa är skriven av Niklas Krog och passar för er på högstadiet. Den är inte alldeles ny, men jag har helt enkelt inte hunnit läsa den förrän nu. Boken heter Ingenmansland och är en fortsättning på Nattbuss 198. Det här är en berättelse jag skulle kunna skriva mycket om. Jag tänker dock fatta mig ganska kort och lyfta fram det jag gillar med boken.

Först och främst är det en spännande historia som på ett lyckat sätt skildrar vardag och övernaturligt. Tonåringen Johan är en natt med om en bussolycka. Mirakulöst nog överlever han olyckan, men vaknar upp med ett rivsår på halsen. Som läsare anar man ganska snart vad Johan råkat ut för. Hans kropp förändras fysiskt, han känner en dragningskraft ut i skogen vid fullmåne och besitter plötsligt krafter han inte varit i närheten av förut. Men det här är ingen förutsägbar varulvshistoria, utan en historia om vad som händer när en osedd tonåring plötsligt blir synlig och tar plats. När maktbalansen i klassen rubbas. När de som alltid haft övertaget känner sig hotade och tar till alla medel för att återställa ordningen.

Johans nya liv får en rad konsekvenser. För första gången dras tjejer till honom och han är äntligen den person som han drömt om att vara. Eller? Allt det nya har också en baksida. När tidningarnas löpsedlar larmar om bestialiska mord på djur och människor i närområdet anar Johan att han inte är helt oskyldig. Ingenmansland är en obehaglig historia på flera sätt. Skräckinslagen finns där, men fungerar mer som en kuliss för den egentliga berättelsen. Den om att äntligen bli sedd, accepterad och älskad. Frågan är bara om priset Johan får betala är värt det?

Vill ni läsa ännu fler skräck- och spökberättelser kommer här några förslag:

Skuggornas hus  -  Ingelin Angerborn
Paradisets barn  -  sista delen i Magnus Nordins zombieserie
Midsommarmorden  -  Magnus Nordin
Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han  -  Lena Ollmark & Per Gustavsson
Iskalla skuggor - skräckhistorier för orädda  -  Åsa Anderberg Strollo & Andreas Palmaer