Test

torsdag 1 november 2018

Superhjältar och spöken

Mårten Melin är en av mina favoritförfattare när det gäller barn- och ungdomsböcker och jag nämner ofta hans böcker på mina bokprat. Hans berättelser är något utöver det vanliga. Man kan väl säga att han ger det som till synes verkar vara en normal vardag en extra twist. Karaktärerna i hans böcker har ofta övernaturliga egenskaper, som tar sig uttryck på olika sätt. Ett exempel är den populära trilogin Monsterskolan, där eleverna är allehanda monster.

Under hösten har våra femmor läst den tredje delen i serien, Pixis bok. En berättelse om att dö, men återupplivas och förvandlas till en ny och annorlunda människa. De flesta eleverna har verkligen gillat boken och vi har diskuterat handlingen under läsningens gång. Något som nästan är ett måste, eftersom vissa elever tycker att Pixis bok är lite svår. Framför allt måste ovana läsare anstränga sig lite mer och lära sig att läsa mellan raderna. I Mårten Melins böcker är nämligen inte allting svart på vitt. Han ger läsaren ledtrådar som för handlingen framåt och ger utrymme för egna slutsatser, vilket i sin tur leder till en mer aktiv och stimulerande läsning.

Mårten Melins nya bok för mellanstadiet är en spännande superhjältehistoria som heter Isdrottningen. Den här berättelsen har verkligen allt som är typiskt för superhjältehistorier, det enda som "saknas" är serierutorna. Vi får följa en ganska vanlig person som på grund av en speciell händelse plötsligt upptäcker superkrafter hos sig själv och förvandlas till superhjälte. Personen fixar till en förklädnad som anspelar på något i dennes liv. Sist men inte minst har vi en hemlig förälskelse och bovar som måste bekämpas. Ja, Mårten Melin kan sina superhjältar och jag anar en och annan Marvelhjälte i Isdrottningen. Finns det då anledning att läsa om ännu en superhjälte? Självklart! Vi behöver superhjältar och framför allt kvinnliga sådana. Och jag har i alla fall aldrig läst om en 13-årig tjej med iskalla superkrafter förut.

I Isdrottningen får vi följa 13-åriga Cinas förvandling från en vanlig tjej till någon med övernaturliga krafter. Cina har hållit på med konståkning sedan barnsben, men nu har hon tröttnat. Hon vågar inte berätta för sin mamma att hon vill sluta, eller för den delen redan har slutat gå på träningen. Varje gång det är dags att träna tar Cina sin träningsväska och låtsas att hon ska till ishallen. Men istället går hon ut i skogen. Och det är vid ett tillfälle när hon är i skogen som hennes liv förändras helt.

I Cinas förvandling till superhjälte kan man såklart lägga in en massa tolkningar. Till exempel övergången från barndomstid till tonårstid och vad det för med sig i form av känslor, frigörelse och relationen till både familj och vänner. Att man ibland behöver vara extra modig för att fatta viktiga beslut och gå vidare i livet. Jag väljer dock att läsa Isdrottningen som en spännande och actionfylld superhjältehistoria. I mitt huvud skapas bilder av en häftig hjältinna som kommer farande över isen och med sina superkrafter bekämpar ondskan i staden. Någon som skapar rättvisa och inger hopp. Någon som skapar magi i en annars grå vardag.

Jag vet att många på låg- och mellanstadiet storgillar Mårten Melins serie Spöksystrar. Den sjätte boken, Det förhäxade huset, är inköpt och finns att låna i biblioteket. Spöket Maj och hennes kompis Nila följer med klasskompisarna till ett övergivet hus. Det sägs att det bor en häxa i huset, men är det verkligen sant? Ett mystiskt hus med en lönndörr, märkliga lukter och en svart katt med röda ögon. Det förhäxade huset är perfekt läsning när novembermörkret drar in.