Test

torsdag 22 november 2018

Lättlästa böcker som vill väcka debatt

Det har verkligen hänt mycket de senaste åren när det gäller lättlästa böcker. Utbudet har ökat explosionsartat och det finns så många bra berättelser. Mario i åttan har ju skrivit flera blogginlägg om lättlästa böcker som handlar om olika saker. Och jag tror minsann att hans läsning har smittat av sig. En av dagens två recensioner har han nämligen skrivit tillsammans med klasskompisen Mergime. Båda har läst Sara springer inte av Christina Wahldén. Mario har också läst Mina systrar badade aldrig av samma författare. Vad han tycker om den kan ni läsa längre ner. Böckerna ingår i serien Debatt och kan med fördel användas som diskussionsunderlag i klasserna. Christina Wahldén skriver om ämnen som kan vara svåra att prata om, men även det som är svårt måste vi våga prata om ibland.

Sara springer inte

Sara spelar fotboll och det är en sport som hon verkligen gillar. Hon är en av dom snabbaste i klassen och hon är alltid duktig på idrottslektionerna. Under sommarlovet åkte Sara med sina föräldrar till sitt hemland. Där gjorde dom en traditionell ceremoni som de brukar göra på tjejer. Något som i Sverige räknas som ett brott.

När skolan började igen efter sommarlovet var Sara aldrig med på idrottslektionerna. Saras idrottslärare skickade henne till skolsyster och där fick skolsyster veta vad som hade hänt med Sara. När Sara gick hem ringde skolan till socialtjänsten.

Vi tycker att det som beskrivs i boken är hemskt. För att man kan skada sitt barns liv på grund av traditioner. Vi rekommenderar boken för högstadiet samt alla vuxna som jobbar med barn.

Av: Mario och Mergime



Mina systrar badade aldrig

Ida och Stina simmar varje torsdag. En torsdagskväll sticker Stina hem lite tidigare. Ida stannar kvar en stund och går till bubbelpoolen. Där sitter två killar och två tanter. När Ida går ner i bubbelpoolen går tanterna därifrån. Killarna som sitter kvar är två nyanlända killar som inte varit länge i Sverige. När dom två killarna sätter sig bredvid Ida börjar dom dra i hennes badkläder. Kim och Ludde från skolan ser vad som händer men gör ingenting. De bara tittar på och skrattar. Ida skriker efter hjälp, men ingen verkar höra hennes rop.

Det här är en bok som beskriver liknande händelse som i boken Konserten. Det handlar också om missförstånd och kulturkrockar. Jag rekommenderar boken för högstadiet och alla som vill veta mer om regler och lagar i Sverige.