Test

onsdag 7 mars 2018

Betydelsefulla kvinnor

Den 8 mars är, som de flesta känner till, den Internationella kvinnodagen. Vad passar då bättre än att läsa om några starka och betydelsefulla kvinnor som lämnat avtryck i historien. Kvinnor och flickor som vågat gå sin egen väg, som stått emot trycket från omgivningen och visat mod. Här kommer fyra böcker alla borde läsa.

Godnattsagor för rebelltjejer är en samling berättelser om hjältemodiga kvinnor som alla har åstadkommit något speciellt. Hundra kvinnor skildras och det är allt ifrån astronauter, uppfinnare, frihetskämpar och politiska ledare. Många av dem är kvinnliga förebilder för unga kvinnor idag.







Den pakistanska flickan Malala Yousafzai behöver nog ingen närmare presentation. Flickan som sköts i huvudet på en buss och mot alla odds överlevde. I boken Malala - orden är hennes vapen får vi följa henne fram tills den ödesdigra dagen i oktober 2012. I sin kamp för alla flickors rätt att få gå i skolan fick hon betala ett högt pris. Men ingen har stoppat henne och med ordets makt fortsätter hon sin kamp.






En kvinna som visade mod och civilkurage i 1950-talets USA är Rosa Parks. När hon en kväll vägrar att lämna sin plats på bussen för en vit man skapar hon enorm uppståndelse. Hennes NEJ blev startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen och att rasåtskillnader på allmänna färdmedel så småningom togs bort. Historien om Rosa Parks kan du läsa om i Rosas buss.







Berättelsen Fågeln i mig flyger vart den vill är inspirerad av konstnärinnan Berta Hanssons liv. Boken är som ett långt konstverk och bilderna är målade av författaren Sara Lundberg själv.
Den unga flickan Berta älskar att måla och hon drömmer om att bli konstnär. Men hon lever i Jämtland i början på 1900-talet och att utbilda sig är ingen självklarhet. Dessutom är hon från en bondfamilj och behövs på gården. Berta kan inte sluta längta bort och framför allt vill hon fortsätta sina studier. Men pappan vill ha kvar henne på gården. I sin förtvivlan är hon beredd att göra vad som helst för att förverkliga sina drömmar.


Till sist vill jag ge ett filmtips. Den engelska filmen Suffragette skildrar hur en grupp kvinnor i London kämpar för att kvinnor ska få rösträtt. Året är 1912 och Maud som arbetar på ett tvätteri blir alltmer engagerad i rörelsen. Suffragetterna utförde en rad våldsamma aktioner för att få sina röster hörda.